Bevrijd En Bezet - Om Nooit Te Vergeten

Om NOOIT TE Vergeten

Documentaire

Persoonlijke verhalen uit de Brabantse bevrijdingsperiode

“Om nooit te vergeten” is een documentaire project dat gaat over de periode dat de geallieerden in het kader van "Operatie Market Garden" Brabant bevrijdden. Ondertussen bleef een groot deel van de rest van Nederland nog voor langere tijd bezet gebied. Een periode in de Nederlandse geschiedenis dat Nederland tegelijkertijd bevrijd en bezet was.

De meeste verhalen hebben een sterke link naar bezet Nederland, en strekken hun tentakels uit tot buiten de Brabantse regio waar ze plaatsvonden. Daarmee maken ze de bovenregionale betekenis van deze bevrijding en hun weerslag op de bezetting inzichtelijk. Dikwijls speelt dat wat er zich in het verleden heeft afgespeeld in het heden nog steeds een rol in het leven van de betrokkenen.

Het gaat bij de documentaire Om Nooit Te Vergeten niet zozeer om de exacte historische reconstructie maar vooral om de herinnering en de impact van deze herinnering op het heden. Als klein kind ge-evacueerd worden, getuige zijn van een executie, vluchten door kogelregens, het voorkomen van een aanslag op de kerktoren, deze en andere herinneringen zijn voor degenen die dit als kind meemaakten nog steeds dagelijkse realiteit.

De zoektocht van een zoon van een Nederlander in Duitse dienst naar zijn gesneuvelde vader en de zoektocht van een dochter van een Engels tank-bestuurder naar haar gesneuvelde vader, zorgen voor een dubbele dramatische lijn waarmee de verschillende verhalen tot een vloeiend geheel zijn vervlochten.

 

 

 

 

 

Bakel

Familie Ogg bij het graf van John Ogg

Waalwijk

De blinde ooggetuige bij de Lantaarnpaal op het Raadhuisplein

Deurne/Zeilberg

Martin Reuser bij het graf van zijn vader

Fijnaart

Cor Frijters bij zijn ouderlijk huis

OM NOOIT TE VERGETEN van Stichting Pelicula.

Impressie

Om een indruk te krijgen van de inhoud van de documentaire kunt u hier een korte impressie van 3 minuten bekijken.


Trailer Om nooit te vergeten.

Wachtwoord opvragen

Heeft u geen wachtwoord ontvangen om de film te bekijken? Dan kunt u hier het wachtwoord opvragen.

Lespakket

Bij dit project hoort een lespakket voor basisscholen. Met achtergrondinformatie en vragen voor leerlingen en leerkracht. Dit lespakket kunt u downloaden in .RAR-formaat of .ZIP-formaat.
Fronltinie Brabant 1944

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Nationaal Comité 4 & 5 Mei

VSB Fonds

Iedereen doet mee

Erfgoed Brabant

Prins Bernhard Cultuurfonds

De Kunst van het Geven